3. Kaasuhitsausliekki

Kaasuhitsauksen onnistumiselle yksi keskeisin seikka on, että hitsaaja on osannut säätää lämmitysliekin sopivaksi. Sopiva liekki on aina kohteesta riippuva, joten on tärkeää että hitsaajalla on tuntuma oikeasta ja väärästä liekistä ja taito säätää liekkiä tarkasti.
Liekin ominaisuuksiin vaikuttavat kolme eri seikkaa; liekkityyppi, liekin kovuus sekä polttimen koko.

 

 

Kaasuhitsausliekki jaetaan kolmeen ryhmään (tyyppiin); normaaliliekki, hiilettävä liekki ja hapettava liekki. Yllä näet normaaliliekkiä esittävän kuvan.

Normaaliliekki (neutraaliliekki) on tavallisin käytettävistä liekkityypeistä. Liekki jakaantuu kolmeen selvästi erottuvaan vyöhykkeeseen.
Ydinliekki on lähinnä poltinta, häikäisevän valkoinen, selkeäreunainen ja päästään pyöreä vyöhyke. Tässä osassa palavat asetyleeni ja polttimen läpi kulkenut happi.
Sydänliekin palaessa syntyy hiilidioksidia ja vetyä, jotka muodostavat värittömän pelkistävän vyöhykkeen eli liekin "hunnun". Huntu suojaa hitsattaessa sulaa metallia hapettumiselta. Liekin kuumin kohta, n.3100 oC, on huntuosassa, n. 3mm:n etäisyydellä ydinosan kärjestä.
Liekin uloimmassa osassa palavat hiilidioksidi ja vety ulkoilman kanssa. Uloin osa suojaa kuumaa hitsiä ulkoilman haitallisilta vaikutuksilta.

Hiilettävä liekki on lievästi asetyleenivoittoinen. Kaikki asetyleeni ei pala ydinliekissä vaan sitä tunkeutuu huntuosaan. Ydinliekin kärki muuttuu "rosoiseksi" ja ydinosa pitenee. Huntuosan väri muuttuu valkoisen-keltaiseksi. Hiilettävä liekki ei sovi teräksen hitsaukseen, mutta sitä käytetään valuraudan, alumiinin ja sinkin hitsaukseen ja juottoon.

Hapettava liekki on lievästi happivoittoinen. Tässä liekkityypissä ydinosan kärki muuttuu teräväksi ja osa lyhenee. Huntuosa häviää, joten liekissä on vain kaksi vyöhykettä. Hapettavaa liekkiä käytetään esim. messingin hitsaukseen ja kuparin sekä valuraudan kovajuottoon.

Hitsausliekin kovuus tarkoittaa kaasujen virtausmäärää polttimesta. Kaikki liekkityypit voivat olla kovempia tai pehmeämpiä. Liekki muuttuu kovemmaksi kun lisätään kaasujen virtausta ja vastaavaksi pehmeämmäksi kun virtausta vähennetään. Liekin kovuus vaikuttaa voimakkaasti liekin lämpömäärään eli miten tehokkaasti liekki lämmittää kuumennettavaa kappaletta.
Jos liekkiä säädetään liian kovaksi, ydinosa irtoaa polttimen kärjestä ja liian pehmeä liekki aiheuttaa helposti takaiskun polttimeen. Tarkkaile liekin ääntä arvioidessasi sen kovuutta.

Polttimen koko vaikuttaa kaasujen virtausmäärään ja siten syntyvään lämpömäärään. Poltin valitaan hitsattavan kappaleen ainevahvuuden mukaan. Alla olevasta taulukosta voit valita polttimen, työpaineen (letkupaineen) sekä puhdistusneulan.

Ainepak-
suus / mm
Poltinputki Puhdistus-
neula
Työpaineet / bar
n:o Asety l/h Asetyleeni Happi
1 0 75 0,7 1,5 - 2,0 1,5
2 1 150 1,0 1,5 - 2,0 1,5
3 2 300 1,2 1,5 - 2,0 1,5
4 33 500 1,5 1,5 - 2,0 1,5
5 4 750 2,0 2,0 - 2,5 1,5
7 5 1000 2,4 2,0 - 2,5 1,5

Huom! Tarkista käytettävät paineet myös poltinsarjan mukana tulevasta taulukosta.

Tehtävät 3.1 Liekin sytyttäminen, sammuttaminen ja säätäminen. Levyn pinnan sulattaminen.